Sain lapsiltani joululahjaksi älypuhelimen. Vähitellen on tullut opiskelluksi sen tarjoamia mahdollisuuksia, joita tuntuu riittävän. Parempia ja huonompia.
Matlab on tunnettu numeerisen laskennan tietokoneohjelma, jonka kehitys alkoi 'matriisilaboratoriona' 1970-luvun lopulla ja joka on kasvanut monipuoliseksi teknillisen laskennan apuvälineeksi. Alkuun panijoihin kuuluva Cleve Moler on kirjoittanut katsauksen hankkeen varhaishistoriasta.
Kehitys on vienyt siihen, että Matlabia voi käyttää myös kännykästä tai tabletista. Tuettuja ovat sekä Applen laitteet että Android-laitteet. Käyttöliittymän voi ladata ilmaiseksi, mutta käyttöoikeus sopivaan lisenssiin tarvitaan. Kyseessä on ns. pilvipalvelu.
Matlabin rinnalle on kehittynyt hyvin samankaltainen, mutta ilmainen klooni, Octave. Tästä on olemassa myös kännykkä- (tai tabletti-) versio. Jos olen oikein ymmärtänyt, tämä on Applen tapauksessa pilvipalvelu, jonka käytöstä täytyy maksaa, ei tosin paljon. Androidin tapauksessa ohjelma ladataan kännykkään, jolloin tilaa menee satakunta megatavua, mutta mitään maksuja ei synny.
Latasin Octaven Android-kännykkääni, ja nyt voin bussissa istuessani laskea satunnaismatriisien ominaisarvoja tai piirrellä kuvia kahden muuttujan funktioiden kuvaajista. Sekä paljon muuta. Ellen keksi hauskempaa. Tulokset voi myös lähettää sähköpostilla, esimerkkinä oheiset kuvat.
Käyttöliittymä on kuitenkin aika kömpelö. Oikeiden syötteiden sisään saaminen tökkimällä sormella virtuaalinäppäimistöä ei ole aivan ongelmatonta. Varsinkin nuolinäppäimiä kaipaa moneen kertaan.
Kömpelyydestä huolimatta tämä avaa melkoisia näköaloja. Pahimmat puutteet varmasti korjautuvat nopeasti, ja sen jälkeen jokaisella kännykän käyttäjällä on mahtava laskentaväline. Tavallinen kansalainen ei ehkä etsi matriisin ominaisarvoja, mutta jokaisen lukiolaisen tarpeisiin täysin riittävä laskentaväline on aina mukana. Laskujen laskeminen ei siis ole ongelma, mutta sen hahmottaminen, mitä pitäisi tai voisi laskea, on entistä vaikeampaa. Eikä ohjelmoinnin periaatteiden ymmärtäminenkään olisi haitaksi. Tässä on haastetta matematiikan opetukselle.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti