sunnuntai 10. helmikuuta 2013

Matematiikan merkitys elämässä

Lueskelin kertyneitä American Mathematical Societyn lehtiä. Kokosivun ilmoituksia yhdistyksen nettisivuista, joilla matematiikan merkitys elämän eri aloilla tuodaan esiin:

Nämä ovat puheenvuoroja, jotka näyttävät matematiikan merkityksen yhteiskunnassa ja jollaisia toivoisi Suomessakin esitettävän. On tietenkin totta, että amerikkalaiset resurssit ovat suomalaisia valtavan paljon suuremmat eikä oikein ole realistista toivoa, että Suomessa kyettäisiin samantasoisiin ponnistuksiin. Vähempään on tyydyttävä, mutta julkaisemisen tasosta ja tyylistä voisi ottaa oppia. Ulkoasulla ja tarjoilulla on merkityksensä, jotta ihmiset saadaan kiinnostumaan.

Toisaalta mikään ei globaalissa maailmassa estä käyttämästä hyväksi sitä, mitä muut ovat tehneet. AMS:n materiaalien kieli tosin on yleensä englanti (joskin Mathematical Moments -artikkeleita on myös aika monelle kielelle käännettyinä, ei kylläkään suomeksi), mutta ei kai tämän pitäisi olla ylivoimainen este. Lisäoppi kielen ymmärtämisessä olisi pikemminkin ylimääräinen bonus.

Voisin hyvin kuvitella, että jokin Mathematical Moment kannattaisi kerran kuussa (viikossa?) printata ja panna koulun käytävälle ilmoitustaululle ohikulkijoiden ihmeteltäväksi, mahdollisuuksien mukaan värillisenä. Ja saattaisihan teksti sopia englannin (tai ranskan tai ...) kokeeseenkin, vaikka jopa ylioppilaskokeeseen. Saatavana on myös MP3-versio, joten kuunteluakin voi harrastaa.

Ei kommentteja: