![]() |
Yhtälön f(x)=0 ratkaiseminen Newtonin iteraatiolla |
Jos yhtälön f(x)=0 ratkaiseminen ei onnistu algebrallisella manipuloinnilla, voi yrittää ratkaisun likarvon etsimistä jollakin numeerisella menettelyllä. Toisen asteen yhtälön ratkaiseminen algebrallisesti tunnetusti onnistuu, kolmas aste on jo vaikeampi (vaikkei mahdoton). Ehkä tunnetuin numeerinen menetelmä on Newtonin iteraatio, jossa lähdetään jostakin ratkaisun x∗ likiarvosta x0 ja tarkennetaan tätä askel askeleelta. Periaatteena on asettaa käyrälle y=f(x) tangentti pisteeseen (x0,f(x0)) ja etsiä tarkempi likiarvo tangentin ja x-akselin leikkauspisteestä x1. Toistamalla askel uudesta likiarvosta x1 lähtien saadaan seuraava likiarvo x2 jne. Tuloksena on lukujono x0, x1, x2, …, joka suppenee kohden ratkaisua x∗, jos alkuarvo x0 on ollut riittävän lähellä.
Iteraatiokaavaksi, jolla seuraava likiarvo lasketaan edellisestä, saadaan
xn+1=xn−f(xn)f′(xn)
muodostamalla edellä mainitun tangentin yhtälö.
Lukija voi kokeilla vaikkapa yhtälön x4−2=0 ratkaisemista eri alkuarvoista x0 lähtien.
Newtonin menetelmä voidaan monella tavoin yleistää. Periaatteessa samalla idealla voidaan ratkaista esimerkiksi kahden tuntemattoman yhtälöpari f(x,y)=0, g(x,y)=0 tai etsiä kompleksilukuratkaisu yhtälölle f(z)=0. Jälkimmäisessä tapauksessa toimii sama iteraatiokaava kuin edellä, vaikka sen johtamisessa ei voidakaan käyttää samaa tangentti-ideaa.
Jos yhtälöllä on useita ratkaisuja, saadaan yleensä tietty ratkaisu aloittamalla riittävän lähellä olevasta likiarvosta. Newtonin menetelmän ominaisuus kuitenkin on, että suppeneva jono saadaan aloittamalla melkein mistä tahansa pisteestä, mutta ei ole niinkään helppoa sanoa, mitä ratkaisua kohden jono suppenee.
Yhtälöllä z3−1=0 on kompleksitasossa kolme ratkaisua: z=1, z=−12(1−i√3) ja z=−12(1+i√3). Aloittamalla Newtonin iteraatio jostakin kompleksitason pisteestä saadaan melkein aina jono, joka suppenee kohden jotakin ratkaisua. Mikä näistä on kyseessä, vaihtelee kuitenkin kaoottisella tavalla. Jos ratkaisuja em. järjestyksessä kutsutaan punaiseksi, vihreäksi ja siniseksi ratkaisuksi ja aloituspiste väritetään sen mukaan, mitä ratkaisua kohden jono suppenee, saadaan oheinen kuva. Mitä vaaleampi värisävy, sitä nopeammin jono on supennut.
![]() |
Suppenemisalueet erivärisiin juuriin |
Moni on varmaankin nähnyt kuvan, sillä se on julkaistu lukemattomia kertoja niin painetuissa kuin verkkodokumenteissakin. Oheinen on tehty Takashi Kanamarun vapaasti jakamalla ohjelmalla. Kyseessä on esimerkki kaoottisesta käyttäytymisestä tai fraktaaleista: tietyissä kohdissa pienikin muutos aloituspisteessä muuttaa suppenemisen kohdetta; rakenne toistuu periaatteessa samanlaisena yhä pienemmissä mittakaavoissa.
![]() |
Osasuurennos edellisestä kuvasta |
Suppeneminen ei välttämättä tapahdu kovin suoraviivaisesti, vaan heilahtelua saattaa olla, kuten alla oleva kuva osoittaa. Laskenta ja animointi on tehty Mathematicalla. Animaatiosta on saatavissa myös video, jossa aloituspiste liikkuu hitaasti punaisen aloitusympyrän sisällä ja likiarvopisteiden muodostama jono heilahtelee voimakkaasti. Eräänlainen epäjatkuvuusilmiö tämäkin.
![]() |
Ratkaisua z∗ lähestyvä likiarvojono, kun alkupisteenä on z0 |
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti